Weg met de hooiberg !

Artikel en foto's : DGMR

« Hey SEARCH, waar vind ik… ». Het zoeken van informatie optimaliseren, dat is wat de tool Search Defensie op het intranet aanbiedt als antwoord op verzoeken van de Information Manager Workgroup (WGpIM). De nieuwe zoekmotor kort geschetst door kapitein-commandant Yves Sangwo van de sectie Communicatie en Informatie Systemen (DGMR C&I – CIS/S).

Defense Search

We mikken niet alleen op het vereenvoudigen maar ook op het versnellen van het zoeken van informatie met de computer, wat een toename in performantie voor gans Defensie met zich meebrengt”, zegt de project manager. De zoekmotor past perfect in het kader van het verbeteren van de zichtbaarheid van gegevens binnen de organisatie.
De Search is een bedrijfssoftware gebaseerd op de Sharepoint technologie van Microsoft maar visueel dicht bij
Google aanleunt waardoor een zoekopdracht gecentraliseerd op meerdere databases van Defensie mogelijk wordt. Beide aspecten laten een integratie toe van bestaande instrumenten, met name op het niveau van veiligheid als ook het visueel comfort.

De Search draait sinds juni in een Beta-versie en zit dus momenteel in een proefperiode. Door het gebruik en de feedback van het personeel zullen we evolueren naar een optimale prestatie” verduidelijkt Yves.

Wie nieuw zegt…

Bovenop het personaliseerbaar grafisch aspect biedt de Search nieuwe functies aan zoals het zoeken in specifieke functionele domeinen, een voorstel van zoekopdrachten op basis van een collectieve historiek (Query Analitics) en het prioriteren van de zoekresultaten. De zoekopdrachten naar welk type document het ook mag zijn, kunnen op verschillende manieren uitgevoerd worden: op sleutelwoorden, juiste benaming, type actie en zelfs met spellingsuggestie (“did you mean”).
“De relevantie van het resultaat is ook verbeterd en een permanente crawling , accumulatie van nieuwe beschikbare informatie, die iedere 20 minuten opstart zorgt ervoor dat het systeem niet onnodig wordt belast”, verduidelijkt de commandant Sangwo.
Bovendien is het verplicht inloggen niet alleen een verhoging in de beveiliging maar het maakt het mogelijk om suggesties te doen op basis van de taal en de functie van de gebruiker binnen de organisatie.

 

Een eerste stap

« Het wijzigen van deze software is een eerste stap in de migratie van de huidige versie Sharepoint (SHP) 2010 naar de versie 2016.”
De huidige versie wordt ondersteund tot 2020 (updates, support,…) maar een migratie naar een nieuwe versie is een werk van lange adem en zeer complex met veel tussenstappen en langdurige implementaties. De evolutie van SHP 2010 naar 2016 zal dus successief gebeuren.
Vragen? Deze nieuwe tool wacht op je… Feedback wordt gevraagd ! In afwachting van de aanduiding van een exclusieve ploeg voor deze taak en opvolging van de Search kan u steeds terecht bij commandant Sangwo of bij de cel IMD in het CCVC bij commandant Neegers en De Keyser alsook bij adjudant Wantiez. Zij waken met z’n allen over de goede werking en het verloop van de roll-out.