De nieuwste generatie Sidewinders

Artikel: Jean-François Dubois – foto's: Vador, Michaël Moors

Zich aanpassen aan de dreiging: het is vaste kost voor elke component. Daarom worden onze F-16’s uitgerust met de nieuwe korteafstandsmissiles Sidewinder AIM-9X block II Air-Air. Die worden in juli 2017 geleverd aan de 2 Tactische Wing in Florennes. Nadat het personeel is opgeleid en na een korte evaluatieperiode, zal die eenheid de missiles ook verdelen naar de 10 Tactische Wing van Kleine-Brogel.

Net zoals de slang waaraan ze haar naam ontleent, lokaliseert de Sidewinder-missile haar prooi door de warmte die ze uitstraalt. “Deze zestig stuks van de laatste generatie zijn een aanvulling – en op termijn vervanging – van de AIM-9M’s waarmee onze jachtvliegtuigen momenteel al uitgerust zijn. Zo zijn we beter gewapend tegen de huidige bedreigingen en tegenmaatregelen”, aldus kapitein Maxime Van Hauter, materieelbeheerder op de subsectie MRSys A/C/B (Aircraft Combat Bewapening).

Seek & destroy

De AIM-9X-2 verschilt op drie vlakken van haar voorganger. Ze heeft een tweede detectiesysteem dat werkt via infrarood. De piloot kan een vijand in het vizier nemen door zijn helm in diens richting te houden. En tot slot heeft de missile een merkelijk betere wendbaarheid door het stuursysteem van de achterste stabilisatievleugels. Zo kan de missile korter draaien en gaan er geen kostbare tijd en energie verloren.

De software van de missile communiceert voortdurend met het toestel en met de piloot, maar omdat ze van het type fire, locked & forget is (vuren, locken en vergeten) opereert ze wel autonoom zodra ze is gelanceerd. De missile heeft een bereik van achttien kilometer en kan in alle weersomstandigheden afgevuurd worden, al dan niet met visueel contact met het doelwit. Deze uitvoering beschikt uiteraard over beveiligingsmaatregelen voor de springlading en een zelfvernietigingsmechanisme, wanneer ze haar doelwit zou missen.

De ontsteking kan gebeuren door impact of door nabijheid. De missile is uitgerust met een lading van 9,4 kg fragmentatie-explosieven en met opgerolde staalkabels om de romp van een vijandig vliegtuig open te scheuren.

Toekomstvooruitzichten

De AIM-9X-2-missile is het product van een programma van de Amerikaanse regering. Oorspronkelijk werd ze voor en onder toezicht van de US Navy ontwikkeld door het bedrijf Raytheon. Ze zal in principe onze F-16’s uitrusten tot die in 2030 vervangen worden. “Deze aankoop – van een project gestart in 2014 – is goed voor een investering van 35 miljoen euro”, verduidelijkt kapitein Van Hauter. “Dat omvat zowel de eigenlijke missiles, in tactische en trainingsversie, als de wisselstukken, opleiding, technische documentatie en alle toekomstige software-updates.”

De AIM-9X-2-missile is een heus staaltje van spitstechnologie. Ze is perfect geschikt voor alle AIM-9-lanceerstations, ook de toekomstige versies voor lancering vanaf schepen of pantservoertuigen. Onze piloten hebben in Noorwegen al geoefend met de trainingsversie.