MK3 Tactical de opvolging van de MAG

Tekst: Jean-François Dubois
foto's: Tim Felce, Hergen Deuter, Daniel Orban, Jean-François Dubois, FN Herstal

Na bijna 50 jaar in dienst heeft het iconische machinegeweer MAG (Mitrailleuse à Gaz) de fakkel doorgegeven aan een 7.62mm versie van de al even beroemde MINIMI.

Een uniek exemplaar

De MINIMI 7.62 MK3, geleverd tijdens de 1ste semester van 2018, zijn bestemd voor de infanterie en Force Protection eenheden, zegt kapitein Audrey Jennart, de verantwoordelijke officier voor het project aan het bureel lichte bewapening van de  Algemene Directie Material Resources (MR Sys-S/E/W).

De MAG’s gemonteerd op voertuigen, schepen en helikopters blijven in gebruik.

“De aankoop van deze 242 machinegeweren maakt deel uit van een uitgebreid programma voor vervanging van lichte bewapening dat in 2012 werd gelanceerd. De vermindering van gewicht van ongeveer vier kilo en de kleinere afmeting passen beter in het nieuwe tactische concept met meer mobiliteit en flexibiliteit terwijl de veiligheid van de gebruiker wordt gewaarborgd, “legt de kapitein uit.

Van de drie versies voorgesteld door de firma FN Herstal, werd de Tactical gehandhaafd. Deze versie werd weerhouden voor alle militairen, inclusief para-commando’s, en is voornamelijk te herkennen door zijn verstelbare kolf uitgerust met een hydraulische demper of buffer.

Van het ene wapen naar het andere
Mening van de gebruikers

De schootsinstructeurs alsook de mensen die hen vormen, kapitein Corbion en luitenant Joris Vanhoecke, zijn unaniem in hun mening over dit nieuwe wapen. Na een schootssessie delen ze hun ervaring mee: de buffer maakt het vuren “soepel”, de kolf is goed doordacht, dit alles maakt het vuren zeer aangenaam met een redelijke terugslag.

Zij vormen het hoofd van de Cell Development (voormalige SAITT) en de cel LWS (Light Weapon Systems) van het technisch departement van het departement maneuver, belast met de vormingen maar eveneens met operationele testen en het opstellen van de TGS (technieken gevechtsschieten) fiches. Volgens hen situeert dit wapen zich tussen de MINIMI 5.56 mm en de MAG. De manipulaties zijn quasi identiek, maar door de lengte van de loop is de dracht kleiner ten opzichte van de MAG.

Dit nieuwe wapen heeft enkel het kaliber – 7.62 mm NATO – gemeen met de MAG. “Op vlak van ergonomie en manipulaties is de MINIMI 7.62 mm nagenoeg gelijk aan de MINIMI 5.56 mm”, zegt materiaalbeheerder Adjudant-chef Jean-Marc Vermeulen.

De lengte van dit wapen, al verminderd door de aanwezigheid van een korte loop type para (in twee exemplaren per wapen), varieert ook van 1,025m tot 96 cm, afhankelijk van de 5 posities van zijn telescopische kolf.

De Adjudant-chef geeft een gedetailleerde beschrijving van de voorkant van het wapen: “Bovenaan de loop bevindt zich nu ook een thermische beveiliging. De handbeschermers zoals iedereen ze kende, zijn vervangen door nieuwe, ergonomischere, uitgerust met twee laterale en een lagere gelegen Picatinny rail waarop verschillende accessoires kunnen worden bevestigd (lampen, laser target pointer, inklapbare handgreep, … )”

Volgens de leerlingen, waarvan de vorming zich spreidt over 3 dagen en een nacht, gevolgd door een dag maintenance “bieden de handgreep en de geringe lengte de mogelijkheid rechtstaand te vuren, vanuit de schouder. De munitiedozen worden geleverd in dozen van 100 en 50 patronen, deze

laatste biedt een betere stabiliteit bij het vuren door het geringe gewicht.”

“De MK3 vervangt de MAG voor de voltige elementen maar het blijft noodzakelijk een bevoorrader te voorzien omwille van het gewicht van de munitie.”

Zal dit nieuwe wapen, met bewezen voordelen, zijn voorganger waardig zijn en zo lang leven?

De in het apparaat bevestigde onderhoudsgereedschappen worden nu in een draagtas geplaatst. De opklapbare tweepoot heeft ook verbeteringen ondergaan, een bredere basis voor betere stabiliteit, om compatibel te zijn met de inklapbare handgreep en de ingekorte lipjes om te voorkomen te blijven vasthaken aan zowel de apparatuur als de omgeving.

“Het voedingsdeksel is ook uitgerust met een Picatinny-rail waarop de ACOG TRIJICON (x3.5) met RMR (mini Red Dot x1) dagoptiek wordt bevestigd. Het voedingsdeksel is voorzien van pallen die de patroonband vasthouden. De spanhendel is vervangen door een meer ergonomisch model.

De bredere, zogenoemde arctische trekkerbeugel biedt gemakkelijke toegang tot de trekker met de gevechtshandschoenen, “vervolgt de Adjudant-chef.

De kolf werd ontworpen om een stabielere ondersteuning te bieden, zo kan de wangsteun in vier posities worden versteld, afhankelijk van de morfologie van de schutter en de gebruikte richtmiddelen.

De buffer in de kolf dempt niet alleen de terugstootkracht, maar doordat de vuurkadans wordt gestabiliseerd en geregeld, maakt hij de gasregelaar overbodig.

Al deze upgrades worden eveneens aan 1400 MINIMI 5.56 mm aangebracht in het kader van de MLU (Mid-Life Upgrade). Daarmee wordt hun levensduur met ongeveer 10 jaar verlengd. Deze aanpassingen, alsook het vervangen van de loop en het vernieuwen van het vuuraanzettingsmechanisme met een nieuwe grendel en spanklink, zijn lopende in het CC R&A.

De A400M productie is gestart
De A400M productie is gestart
20 jaar ILIAS
20 jaar ILIAS