Militaire wereldspelen voor de geschiedenisboeken

Tekst: Gert-Jan D’Haene – foto’s: Gert-Jan D’Haene – Ritchie Sedeyn

De Military World Games van Wuhan zijn achter de rug. Vier jaar lang was het uitkijken naar het grootste militaire sportevenement ter wereld. Het beloofde een groots spektakel te worden. Die verwachting loste gastland China helemaal in met een indrukwekkende openingsceremonie, een splinternieuw atletendorp en sportfaciliteiten uit de stoutste dromen van elke sportfanaat. Onze Belgische delegatie keerde alvast niet van een kale reis terug. Drie medailles netjes verdeeld over de drie verschillende kleuren was het finale verdict. Een relaas van deze boeiende tiendaagse.

Zowat 10.000 atleten uit 109 landen maakten in China hun opwachting voor de Military World Games (MWG). Meer dan een jaar op voorhand maakte het gastland iedereen warm voor dit vierjarig gebeuren. In de aanloop ernaar bleef het nooit lang stil, dus de atleten wisten al wat te verwachten.

Nieuwe stadions en een atletendorp met het nodige comfort deed menig sportfanaat watertanden. Met de lancering van de mascotte ‘Bingbing’ toonde de Conseil International du Sport Militaire (CISM) dat ze niets aan het toeval zou overlaten. De vraag was echter of het gastland die hoge verwachtingen kon inlossen.

Wanneer de atleten hun eerste stappen op de luchthaven van Wuhan zetten, werd al meteen duidelijk dat niet alleen zij, maar ook de hele stad naar deze MWG had toegeleefd. ‘Bingbing’ was alomtegenwoordig in de luchthaven en vele medewerkers stonden paraat om elke delegatie op te vangen. De busrit van de luchthaven naar het atletendorp was een kopie van wat iedereen op de luchthaven te zien kreeg: de stad ademde sport. De atleten en hun omkadering waren onder de indruk en de wereldspelen moesten nog beginnen …

Infrastructuur en verkeersplan op maat

Met duizenden atleten die gedurende tien dagen het beste van zichzelf geven, stond de organisatie voor een hele uitdaging. Net buiten het centrum van Wuhan bevond zich het gloednieuwe atletendorp. Al van kilometers ver zag je een resem torenflats die als het ware uit de grond waren gestampt. Elk land kreeg zijn eigen gebouw toegewezen. Zodra de atleten hun flat hadden ingepalmd kon je niet veel later hun nationale kleuren al waarnemen. Het was dus niet lang zoeken welk land in welk gebouw zijn intrek had genomen.

Naast de slaapplaatsen was er uiteraard een immense keuken. Met verschillende keuzemenu’s doorheen de hele dag kon die de duizenden bezoekers vlekkeloos bedienen. Uiteraard was er ook sportinfrastructuur op het domein zodat de atleten zich optimaal op hun evenement konden voorbereiden. Voor de zwemnummers kon iedereen terecht in een van de vele zwemstadions in de stad.

Alle atleten een verblijfplaats bieden is één zaak. Ze allemaal op tijd en stond naar hun wedstrijd brengen was een ander puzzelwerk dat heel wat voorbereiding vereiste. Ook hier blonk het gastland uit qua organisatie. Dagelijks stonden tientallen bussen paraat om atleten en omkadering op verschillende tijdstippen te vervoeren, naar en terug van hun evenementen. In de miljoenenstad Wuhan was het echter ook uitkijken of het verkeer die uitgekiemde planning niet zou belemmeren. Niets was minder waar: gedurende de MWG was op de belangrijkste verkeersas door de stad een rijstrook uitsluitend voorbehouden voor voertuigen van de wereldspelen. Gedurende het hele gebeuren stond de atleet dus echt wel centraal.

Waanzinnig openingsspektakel

Om de MWG officieel op gang te schieten, stond de eerste dag in het teken van de openingsceremonie. De delegaties verzamelden bij het Wuhan Sports Center Stadium, waar ze ’s avonds letterlijk door de grote poort de arena mochten betreden. Voor iedere atleet een waar kippenvelmoment. In het bijzijn van de Chinese president presenteerde elk land zich met een fiere vlaggendrager op kop zich aan het brede publiek.

Wat daarna volgde was een heus klank- en lichtspel. Het gastland presenteerde zijn rijke historie op een manier die tot ieders verbeelding sprak. Honderden acteurs en dansers zorgden voor een waanzinnig spektakel, waarin ook bekende figuren zoals acteur Jackie Chan een belangrijke rol vertolkten. De kijklustigen genoten van begin tot eind en werden op een knappe apotheose getrakteerd. Toen de ‘militaire vlam’ het stadion betrad, ging het publiek helemaal uit zijn dak. Met veel trots wapperde de Chinese vlag naast die van het CISM. Dan werd de toorts met de militaire vlam ontstoken: de militaire wereldspelenpelen konden nu echt beginnen.

Grootste Belgische delegatie ooit

Met vijftig atleten stuurde Defensie een omvangrijke delegatie naar de zevende militaire wereldspelen. Teamverantwoordelijken, fietsmonteurs, een medische begeleider en een mediateam vervolledigden Team Belgium en maakten die tot de grootste Belgische delegatie die ooit naar de MWG trok. Maar uiteraard wou Defensie in meer uitblinken dan alleen in kwantiteit.

In de eerste helft van de competitie droegen onze landgenoten meer dan hun steentje bij. In het wielrennen behaalden topsporters Kaat Hannes en Jens Schuermans beiden een ‘diploma’ door als zesde de streep te overschrijden. Ook schermer Neisser Loyola toonde zijn klasse tegen enkele wereldtoppers. Sterke resultaten zonder medailles, maar andermaal bleef het beste voor het laatst bewaard.

Op het einde van dag vijf ging hoogspringer Thomas Carmoy aan de slag, de jongste telg van Team Belgium. De kersverse topsporter Defensie bedankte zijn nieuwe werkgever met een verrassende bronzen medaille en bracht zo België eindelijk op de medailleranking. Het was niet lang wachten op de volgende medaille. Twee dagen later volgde een logische gouden plak voor het militaire parachuteteam HayaBusa, dat zo zijn onoverwinnelijke status bevestigde. Op de slotdag zorgde triatleet Marten Van Riel voor de kers op de taart. Net zoals vier jaar eerder in Zuid-Korea kaapte hij het zilver weg.

Met een 28ste plaats in het landenklassement mag België zeker van een geslaagde deelname spreken. Daarnaast blonk ons land ook in eendracht uit. Geen enkele atleet van Defensie leverde een topprestatie af zonder landgenoten op de tribune die hun collega aanmoedigden. Ook al leefde elke atleet volop naar zijn eigen hoogtepunt toe, toch verloren ze nooit de teamgeest uit het oog. Dat op zich verdient al een medaille.

Olympische Spelen waardig

Tienduizend atleten, tientallen stadions en een splinternieuw atletendorp … deze militaire wereldspelen lieten ook op onze topsporters bij Defensie een diepe indruk na. Topsporter Marten Van Riel zag veel gelijkenissen met de Olympische Spelen van 2016 in Rio, waaraan hij deelnam: “Dit gehele gebeuren is waanzinnig. In Rio mocht ik van de olympische droom proeven maar de Chinese organisatie moet zeker niet onderdoen. Toen ik het atletendorp binnenkwam, stond ik echt te kijken van wat ze hier allemaal gerealiseerd hebben. Maar dat kan je wel verwachten van een land als China. Het samenzijn met atleten van diverse disciplines uit meer dan honderd landen brengt bij mij het olympisch gevoel weer helemaal naar boven. Ik vind het mooi dat buiten de topsporters heel wat andere atleten de kans krijgen om hieraan deel te nemen. Het kan voor alle sporters bij Defensie alleen maar een motivatie zijn om er binnen vier jaar ook bij te zijn.”

2023 nog geen kandidaat

De Military World Games van 2019 in Wuhan was een editie om nooit te vergeten. Deze spelen overtreffen lijkt gezien het vermogen waarover China beschikt quasi onmogelijk. Het evenaren zal al een huzarenstuk zijn. Dat lijken vele landen ook te beseffen want voorlopig heeft er zich nog geen land kandidaat gesteld om de achtste MWG te organiseren. Deze editie kan echter alleen maar een inspiratiebron zijn en de CISM zal er dan ook alles aan doen om een geschikte kandidaat voor te stellen voor de volgende MWG.

Een nieuwe dimensie

Met de Military World Games bewijst de CISM dat (top)sport bij iedere krijgsmacht ter wereld meer dan zijn plaats heeft. Deelnemen aan dit grootse sportevenement biedt elke militair een nieuwe dimensie biedt om zijn of haar sportdiscipline uit te voeren. Andermaal een bewijs dat het militaire statuut heel wat te bieden heeft.

SNMG
SNMG
Scorpion
Scorpion