Dbriefing: vanaf nu een internetmagazine

Door Stephan Boonen - hoofdredacteur, fotograaf DGcom

Het is zover. Vandaag draaien we een nieuwe pagina om; een digitale pagina weliswaar. Vanaf nu stopt Defensie met het uitgeven van de papieren versie van het maandblad ‘Dbriefing’. Als je dit leest, heb je ons gloednieuwe internetmagazine dus al ontdekt.

Dat de weg van de papieren versie naar de terminus ging, zal niemand verbazen. Wat doe je wanneer je iedereen rondom je op zijn of haar smartphone ziet tokkelen? Je past je aan. Als we terugkijken naar de weg achter ons, was die lang en ongelofelijk interessant. Voor de ouderen onder ons was het magazine ‘Vox’ een monument. Dan volgde het personeelsblad ‘Direct’, gevolgd door de krant ‘Dbriefing’.

We hebben dan ook een ‘paperless environment’ gecreëerd.


Het ministerie van Landsverdediging staat al langer onder financiële hoogspanning, wat onlangs tot een climax kwam in de straten van Brussel. Ook de communicatiedienst van Defensie bleef niet buiten schot en zocht naar budgettaire oplossingen. Het spreekt voor zich dat stoppen met drukken een aanzienlijke hoeveel papier bespaart. Naar het voorbeeld van de NAVO hebben we dan ook een ‘paperless environment’ gecreëerd.

 

Daarnaast voelen ook wij de dalende personeelsbezetting aan den lijve. De goeroes van de ‘Interne Controle Systemen’ onder ons zal het niet verbazen als ik zeg dat we op een burning platform zaten. Daarom hebben we de schuif met clichés – waaronder ‘effectiviteit’, ‘efficiënter samenwerken’ en ‘win-win opportuniteiten’ ondersteboven gehouden. Op de tafel viel onder meer het idee om een internetmagazine te creëren, net als bij onze noorderburen.

Daarmee hebben we een situatie gecreëerd waaruit iedereen voordeel haalt. In ons oude, papieren communicatiekanaal Dbriefing kon enkel DG Com publiceren, de communicatiedienst van Defensie. De componenten en sommige stafdepartementen bleven soms echter op hun honger zitten. Vandaag hebben we ze een vette kluif gegeven en hebben ook zij de mogelijkheid om hun activiteiten in het daglicht te zetten.

Hoe doen we dat? Heel simpel. Vanaf vandaag kunnen al die partners hun eigen internetmagazine publiceren via het platform magazines.mil.be. Zo slaan we twee vliegen in één klap. Of liever gezegd zeven. Want naast de overkoepelende Dbriefing, kunnen ook de Landcomponent, de Luchtcomponent, de Medische Component en de Marinecomponent elk hun eigen magazine publiceren. Vergeten we de human en material resources niet en dan ben je er.

Naast de overkoepelende Dbriefing, kunnen ook de Landcomponent, de Luchtcomponent, de Medische Component en de Marinecomponent elk hun eigen magazine publiceren. Vergeten we de human en material resources niet en dan ben je er.

Je zal zien dat elk magazine telkens drie artikels aanbiedt. Zo blijft het aantrekkelijk en overdonderen we de lezer niet met informatie. Vroeger bevatte Dbriefing nog enkele speciale rubrieken, zoals de agenda of de openstaande vacatures. Soms was die informatie echter al gedateerd tegen dat de krant in de eenheden lag. Daarom hebben we ervoor gekozen om dit soort informatie enkel nog via het intranet te verspreiden, beschikbaar voor bijna iedereen bij Defensie.

Waarom een internetmagazine, hoor ik je denken? Er is toch al een website? Wel, het antwoord daarop is een genuanceerde ‘njain’. De website is een nieuwssite waar we korte items kunnen publiceren. Het nieuwe internetmagazine zal je langere stukken brengen die veel dieper op een onderwerp ingaan. Zo kunnen we onze lezers beter informeren en kan iedereen die dat wil, zich beter onder dompelen in de wereld van Defensie.

En laten we een laatste open deur intrappen: die wereld is heel bijzonder. Dat bewijzen jullie dag in, dag uit. En dat zal je ook kunnen lezen in elk internetmagazine dat Defensie vanaf vandaag aanbiedt. Onze redacteurs, fotografen, cameramannen, lay-outers en nog vele andere specialisten zullen zoals steeds hun beste beentje voorzetten om van dit verhaal een succes te maken, samen met onze partners in de componenten en stafdepartementen.

Bon. We gaan er een lap op geven. Veel leesplezier.